Päť hviezdičkový hotel a la zotavovňa „Odborár"

Autor: Silvia Mancelová | 21.12.2010 o 11:39 | (upravené 21.12.2010 o 22:06) Karma článku: 18,36 | Prečítané:  9287x

Občas sa pritrafí taká radostná udalosť, že si zaslúži aj takú dôstojnú oslavu, akou je večera v päť hviezdičkovom hoteli. Zvyčajne do päť hviezdičkového hotela nechodievam a tak som sa veľmi tešila, že si to užijem. Predstavovala som si, že ma budú čakať krásne prestreté stoly s už vianočnou výzdobou, od obsluhy dostanem perfektný servis a hlavne, že si vyberiem nejaké dobré a pritom zaujímavé jedlo, ktoré v bežných reštauráciách, ako denné menu neponúkajú. Chcela som mať jednoducho v tento večer zážitok.

ilust. fotoilust. foto

Po príchode do reštaurácie slušne čakám pri vstupe. Veď v takejto nóbl reštaurácii ma má obsluha privítať, uviesť ku stolu a prípadne mi aj vziať kabát do šatne. Obsluha prichádza. Po zistení, že nepatríme medzi hotelových hostí vyzerá, ale viac ako prekvapene z našej požiadavky, že sme prišli na večeru. „To myslíte a la carte, alebo ako? Aha, no veď poďte".

Čašníčka, ktorá sa nepredstavila, nás vedie ku stolu. V tom si uvedomujem, že  moja predstava  nádherne nachystaného prestierania je veľmi vzdialená realite. Dostávame stôl, na ktorom síce sú tri rady príborov, ale tiež krabička dietneho čaju, ktorý zrejme majú pripravený na raňajky hostia, ktorí pri stole bežne sedávajú. A ako si čítam na lístku v stojane na stole, pani Fatima a pani Sara majú naordinovanú redukčnú dietu číslo 8 a na zajtra večer majú objednané dietne kura. Pobzerám sa ešte raz okolo seba. Začínam mať totiž silný pocit, že som sa miesto päť hviezdičkového hotela ocitla v zotavovni Odborár.

Tento pocit umocňujú dlhé rady neprestretých stolov s bielymi obrusmi a vetchý nemecký dôchodca, ktorý práve prešiel okolo v papučiach, ktoré isto ladia s mojim večerným mejkapom a šatami, ktoré som starostlivo vyberala na túto večeru. Preberie ma čašníčka, ktorá mi vtisne do ruky menu aj pre moju spolusediacu, ktorá si ešte odbehla na toaletu. „Nič to," pomyslím si. Druhé menu odložím nabok a už hladná si vyberám jedlo. Listujem dozadu, potom dopredu, čo v praxi znamená otočiť jednu stranu ale nemôžem si vybrať. Veď vývar a pangasiusa mi uvaria aj v školskej menze.

Ako predjedlo si idem vziať zo šalátového baru, ku ktorému nás naša čašníčka pozýva. Len zabudne dodať, že to bude moja asi najdrahšia miska strúhanej mrkvy v živote. Šalátový bar ma očaruje svojou originalitou. Na výber pár listov šalátu, strúhaná kapusta, a ako tradičný doplnok k už spomínanej mrkve ananás a slivkový kompót.

Radšej si pripíjame pohárom šumivého vína. „Na svetlé zajtrajšky".

Ako tak mrkvu zapíjam nepravým šampanským, prichádza naša čašníčka a začne mi  znenazdajky robiť poriadok na stole. Misku so šalátom odloží, taniere zoberie a ja zostanem s nedojedeným rožkom v ruke pozerať čo sa deje. Ja viem, že pomaly jem, ale odnášať mi nedojedený tanier? To už je celkom hardcore aj na moju, v ten večer povznesenú náladu.

A tak radšej obdivujem nádherné lustre a starú výzdobu v sále, ktorú nechal pred sto rokmi postaviť istý Optimista, pre ktorého spokojnosť hosťa a osobný prístup k zákazníkovi bol prvoradý.

Jedlo, na ktoré čakáme konečne prichádza. Bez kúska invencie, steak položený priamo na kôpke zemiakovej kaše. Chceme si napraviť chuť a tak sa pýtame obsluhy na ponuku dezertov. Miesto dezertnej karty nám obsluha vymenúva z hlavy "Štrúdla, ďalšia štrúdla, alebo naša špecialita dezert Bahno". Štrúdlu si upečiem v nedeľu doma, tak aj napriek výnimočne chutnému názvu si objednávam Bahno. Na veľkom tanieri prichádzajú dve malé guľky niečoho kakaového s umelou šľahačkou.

Okolo nás sa už obsluha usilovne pripravuje stoly na raňajky. Tak si radšej pýtame účet.

A na koniec prichádza aj zážitok na ktorý sme celý večer čakali. Len miesto gastronomického zážitku, mala tento zážitok moja peňaženka.

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Účtenky frustrujú podnikateľov, no Babišovi lákajú voličov

Sociálni demokrati o registračných pokladniciach hovoria dve desaťročia. Tému aj tak pustili hnutiu ANO.

EKONOMIKA

Protischránkový register má prvú obeť, vypovedali nájom bratislavskej stanice

Firma má v prenájme pozemky pred stanicou.

TECH

Výmena batérií namiesto nabíjania. Elektroautá sa môžu zmeniť

Nebude zložitejšia ako tankovanie paliva.


Už ste čítali?